پارچه ساتن (به انگلیسی: Satin Fabric) از آن دسته پارچههاییست که لطافت و براقیت آن ویژگی منحصر به فردی را به لباسهای شما هدیه میدهد. ساتن برای کسی که آن را میپوشد یا ناظر آن است، حس اشرافیت و پاکیزگی را القا میکند. این پارچه به جهت طیف گستردهای که در نحوه بافت در روند تولید دارد، کاربردهای متفاوتی میتواند داشته باشد، که در ادامه مطلب به تفصیل در مورد آن صحبت خواهیم کرد. ژورنال بخوانید.
انواع ساتن بر اساس بافت
پارچههای ساتن بر اساس بافت به 2 نوع تقسیم میشوند:
- ساتنهای تاری
- ساتنهای پودی
ساتنهای تاری
به ساتنهایی گفته میشود که تارها بیشتر در بافت بر روی پارچه قرار میگیرند و براقی و نرمی روی پارچه را ایجاد میکنند. ساتن کرپ، ساتن دوشس از انواع ساتن تاری هستند.
ساتنهای پودی
ساتنهایی هستند که پودها بیشتر در بافت، در پشت پارچه قرار میگیرند و معمولا تعداد نخها در روی پارچه، بیشتر از پشت آن است. حاصل این نوع بافت پارچهای مستحکم و براق است که برای کتها و لباس کار مورد استفاده قرار میگیرد. اگر در ساتنهای پودی از نخهای شانه شده موازی استفاده شود، پارچه لطافت و براقیت فوقالعادهای به خود میگیرد که از آن در انواع لباس شب، آستری و کالای خواب استفاده میشود.
برای خرید پارچه ساتن کلیک کنید
تفاوت پارچه ساتن و ابریشمی و راههای تشخیص آنها
پارچههای ساتن ممکن است گاها به دلیل لطافت آن با پارچههای ابریشمی اشتباه گرفته شود. اما عمده تفاوت این 2 پارچه به منشا آنها باز میگردد. پارچههای ابریشمی منشا گیاهی دارند، اما انواع ساتنها از ترکیب الیاف طبیعی مثل ابریشم و پنبه با انواع الیاف نایلونی، پلیاستر و استات بافته میشوند. الیاف نایلونی به استحکام پارچههای ساتن اضافه کرده و الیاف پلی استر و استات با بافتهای مخصوص لطافت پارچههای ساتن را دوچندان میکند.
برای تشخیص پارچههای ساتن از پارچههای ابریشمی میتوانید یک تار از پارچه را جدا کنید و آتش بزنید اگر نخ شما در حین سوختن جمع شد، پارچه شما ساتن است. اما اگر بدون جمع شدن، تار آتش گرفت، پارچهای که در اختیار دارید ابریشمی است.
تفاوت دیگر پارچههای ابریشمی و ساتن در وزن آنهاست. این پارچه به مراتب سبک وزنتر از پارچههای ابریشمی هستند و همین سبک وزنی آنهاست که باعث میشود پرکاربردترین پارچه در لباسهای عروس و لباسهای چیندار باشد.
نکته قابل توجه و مهمی دیگری که در خرید پارچه میتواند تاثیرگذار باشد، قیمت آنهاست که پارچههای ساتن با قیمت کمتر و در عینحال تنوع و کیفیت بهتر میتواند انتخاب بهتری نسبت به پارچههای ابریشمی باشد.
ویژگی عمومی پارچه ساتن
ساتن بهاره است. اما از آن جایی که کاربرد بیشتری در لباس شب و عصر دارد، در تمام فصول با تنوع کامل در دسترس شماست. طیف رنگی و طرحهای آن به قدری گسترده است که به راحتی میتوانید رنگ و طرح دلخواهتان را در بین پارچههای ساتن بیابید. پارچههای ساتن روی براقی دارند و پشت پارچه مات است.
ریزش پارچههای ساتن طیف گستردهای را به خود اختصاص میدهد. به عنوان مثال ساتن حریرها بیشترین ریزش را دارند و برای انواع دامنهای چیندار مناسبند، اما ساتنهای مات که اصطلاحا به آنها ساتن آمریکایی نیز گفته میشود، ریزش کمی دارند و برای دامنهای پفی و سیلوئتهای پوشیده بسیار مناسب هستند.
کیفیت پارچههای ساتن هم با توجه به الیاف بافته شده و نوع بافت آن میتواند متفاوت باشد. پارچههایی با درجه کیفی A+، کمتر در معرض نخکش شدن و در رفتگی قرار میگیرند. نکته دیگر در مورد پارچههای ساتن تراکم بالای این پارچه و در عین حال سبک وزنی آن است که اهمیت مراقبت از آن را دوچندان میکند.
با توجه به نکاتی که ذکر شد و مدل لباس و کارکرد آن برای انتخاب نوع پارچه ساتن دقت و وسواس خاصی نشان دهید، تا تنخور لباستان دقیقا مانند طرحی که دلخواهتان است در بیاید.
انواع مختلف پارچه ساتن و ویژگیهای آن
- ساتن معمولی
پارچههای معمول و روتین که باتوجه به قیمت آن درصد الیاف نایلون و پلی استر آن متغیر است. ریزش خوبی دارد و براقیت و لطافت آن خیره کننده است.
- ساتن پشت کرپ
به این پارچه، “ساتن می سی نو” هم گفته میشود. این ساتن به عنوان “ساتن دورو” شناخته میشود. روی پارچه براقیت کمتری نسبت به سایر ساتنها دارد و پشت پارچه کرپ است. این نوع پارچه دست خیاط و طراح لباس را برای ترکیب کردن پشت و روی پارچه باز میگذارد. مناسب برای لباسهای مجلسی، لباس نامزدی و لباس عروس است. این پارچه برای افرادی که اندام چهارشانه و پُری دارند توصیه میشود تا هم از درخشندگی و هم از تناسب بهتری برخوردار شوند.
- ساتن تافته
این نوع پارچه ساتن نسبت به سایر ساتنها آهار بیشتری دارد و ریزش آن نسبت به سایر پارچههای ساتن کمتر است. البته دوام و استحکام این نوع پارچه آن را گزینهی مناسبی برای دوخت مانتو و شومیز و … میکند.
- ساتن کرپ
در بافت این نوع پارچه از نخهای چند فیلامنتی که با نخهای کرپ تابدار ترکیب شده استفاده میشود. نخهای کرپ پشت پارچه باعث لختی و سبکی این نوع پارچه میشود. این نوع ساتن به دلیل چروکپذیری کم، طرفدار زیادی در جهان دارد. مناسب برای دوخت انواع لباسهای شب و عصر است. ظاهر و جنس پارچه بر اساس الیاف و نوع نخهای بافته شده در آن متفاوت است. عموما مرغوبیت بالای ساتن کرپ، باعث افزایش خرید این نوع پارچه ساتن میشود که در آن فقط نخهای فیلامنتی به کار برده شده است. از رنگ مشکی آن برای دوخت چادر هم استفاده میشود. برای دوخت این پارچه حتما باید از سوزنهای بسیار ریز استفاده کرد تا پارچه کیفیت خود را در هنگام دوخت از دست ندهد.
- ساتن حریر
این نوع ساتن براقیت ملایمی دارد. وزن کم و لطافت خاص آن باعث میشود تا در تولید شال و روسری از آن استفاده شود.
- ساتن دوشس
از ترکیب ابریشم و پلی استر یا ریون بافته میشود و نسبت به ابریشم وزن کمتری دارد. به همین دلیل برای لباس های عروس و شب بسیار مناسب است.
- ساتن آستری
سطح نرم و براقی دارد. ساتن استات آهار بیشتری نسبت به ساتن ابریشمی دارد. در اینجا منظور از آهار، ایستایی بیشتر و بهتر پارچه ساتن آستری نسبت به انواع ژرسه است.
- ساتن عروس
بافت این نوع ساتن متراکمتر از سایر ساتنهاست و میزان در رفتن نخهای آن نسبت به ساتن مات، کمتر است. براقیت ساتن عروس بسیار بالاست. به جهت متراکم بودن وزن بیشتری دارد. مناسب برای دوخت لباس عروس و سایر لباسهای شب است. مقاومت این نوع پارچه کم است. درزهای دوخت در این لباس به راحتی مشخص میشود و اگر در هنگام دوخت اشتباهی صورت بگیرد جای سوزن به راحتی بر روی لباس دیده میشود. برای دوخت لباس از این نوع پارچه باید سوزن بسیار تیز یا سوزن تریکوبافی استفاده شود. ساتن عروس برای دوخت لباس نیمه چسبان مناسب است. چروک ها بر روی ساتن عروس به وضوح دیده میشوند.
- ساتن شیشه
ساختار این پارچه منحصر به فرد است. برای بافت روی این پارچه از ساتن و بافت زمینه آن از ژرژت حریری استفاده میشود.
- ساتن کش
مقاومت این پارچه در مقابل چروک شدن بسیار بالاست. استحکام بسیار خوبی دارد و همان طور که از اسمش پیداست قابلیت کشسانی دارد. میزان کشسانی این نوع ساتن با توجه به انواع مختلف موجود در بازار متفاوت است.
- ساتن مات یا ساتن آمریکایی
پارچههای ساتن آمریکایی نسبت به سایر ساتنها ضخامت بیشتری دارد و با توجه به قیمتهای مناسب آن امروزه در لباسهای مجلسی به خصوص لباس نامزدی و عروس بسیار پرکاربرد است.
- ساتن نقش دار
این نوع ساتن برای فصل بهار بسیار مناسب است و از جمله پارچههای پر طرفدار در طیف ساتنها است.
- ساتن نگین دار
یکی از انواع پارچه ساتن است که جزو پارچههای زینتی محسوب میشود. از این پارچه بیشتر برای لباسهای شب و خرجکار آنها استفاده میشود. این نوع پارچه در قیمتها و کیفیتهای متفاوت در بازار عرضه میشود.
پارچههای ساتن علاوه بر صنعت پوشاک در کالای خواب و مبلمان هم کاربردهای فراوانی دارد. پارچه ساتن برای دوخت انواع روتختیها و کوسنها به کار میرود هر چند که این پارچه خیره کننده و بسیار جذاب است اما ممکن است برای استفادهی روزمره چندان مناسب نباشد.
- ساتن مبلی
از مزایای استفاده از این پارچه در مبلمان میتوان به طرح و براقیت آن اشاره کرد. اما توجه کنید این نوع پارچه به علت لختی آن باعث میشود تا از روی آن سر بخورید و مدام باید جای خود را بر روی مبل تثبیت کنید پارچه ساتن به راحتی لک میگیرد و کوچکترین چروکی را به وضوح نشان میدهد.
تفاوت ترگال با ساتن
ترگالت یک نوع پارچه است که بافت آن با ساتنها متفاوت است اما، براقیت آن باعث میشود ما به اشتباه آن را از دسته ساتن ها بدانیم. از ترگالت در تولید کاور صندلی و سجاده و …. استفاده میشود و اصطلاحا آن را ساتن چروک مینامند.
با بررسی ویژگیهای پارچه ساتن در مطالب بالا می خواهیم به مزایا و معایب این پارچه در خرید پارچه اشاره کنیم.
مزایا
- درخشندگی خیره کننده این پارچه میتواند یکی از مهمترین دلایل انتخاب آن باشد.
- لطافت بالای این پارچه میتواند برای تمامی لباسها امتیاز بسیار خوبی باشد.
- وزن کم آن میتواند برای راحتی شما قابل توجه باشد.
- تراکم بالای آن و عدم نیاز به آسترکشی یکی دیگر از ویژگیهای پارچه ساتن است.
- وضوح درزها بر روی لباس و نشان دادن جزئیات لباس شما که از مهمترین فاکتورهای دوخت به حساب میآید.
- قیمت مناسب آن نسبت به سایر پارچه های پر کاربرد مجلسی مانند انواع کرپها و ابریشمها.
- تنوع بالا در رنگبندی، تراکم و طرح، ساتنها را در طیف گسترده ای در اختیار شما قرار میدهد.
معایب
- نخکش شدن و مراقبت دو چندان در هنگام دوخت برای جلوگیری از در رفتگی آن
- لک پذیری بالا به دلیل نوع بافت و درخشان بودن پارچه
- سر خوردن پارچه در هنگام برش و دوخت
برای خرید پارچه ساتن همواره باید به چند نکته توجه کرد
- درجه کیفی متفاوت
- تراکم و ضخامت متفاوت
- ریزش متفاوت
- چروک پذیری متغیر
هنگام خرید پارچه ساتن به توضیحات ارائه شده در بخش مشخصات دقت کنید تا متناسب با کاربرد آن، پارچه را تهیه کنید. قبل از خرید پارچه ابتدا طرح مورد نظر را به خیاط و طراح لباس نشان دهید سپس برای خرید پارچه به اطلاعات سایت مراجعه کنید و در قسمت توضیحات ریزش، وزن، چروک پذیری و عرض و … بررسی کنید و بر اساس لباس و اندامتان بهترین پارچه ساتن را انتخاب کنید تا در آن بدرخشید.
شستشو و اتوکشی پارچه ساتن
بهتر است برای شستشوی ساتن لباس را به خشکشویی بسپارید.
در غیر این صورت:
- آن را با دمای زیر 30 درجه و با دور گردش پایین درون ماشین لباسشویی بشویید.
- برای شستشوی این پارچه حتما از مایع نرم کننده استفاده کنید.
- ترجیحا از خشک کن ماشین لباسشویی استفاده نشود.
- بعد از شستشوی لباس را از ماشین در آورده و آویزان کنید.
- در صورت لک گرفتن آن در اولین فرصت به شستشوی لکه اقدام کنید.
- اتوکشی پارچه های ساتن باید بدون بخار و با دمای کم اتو باشد.
- اتو را بر پشت پارچه قرار دهید و از پشت لباس را اتو کنید.
- اتو را هرگز بدون واسطه بر روی لباسهای ساتن خود نگذارید.
نکات برش و دوخت پارچه ساتن
- برای علامتگذاری الگو حتمن از پشت پارچه استفاده کنید.
- برای دوخت تمام ساتنها از سوزن بسیار تیز ( تریکوبافی) استفاده کنید.
- هنگام فیک کردن الگو بر روی پارچه حتما از سوزنهای تهگرد تیز استفاده کنید.
- در هنگام برش پارچه و الگو را فیکس کرده تا از سر خوردن احتمالی آن جلوگیری کنید.
- دقت کنید خطای دوخت نداشته باشید زیرا بعد از شکافتن جای سوزن بر روی ساتنها باقی میماند.
- برای جلوگیری از ریش شدن پارچه هنگام برش میتوانید از قیچی های زیگزاگ استفاده کنید.
- بهتر است برای جلوگیری از در رفتن پارچه هنگام دوخت از پایه نچسب خیاطی استفاده کنید.