پشم در دسته پارچههایی حساس و ظریفی قرار میگیرد که به شدت در صورت شست و شو مستعد چروک شدن، جمع شدن و آب رفتن است. این حساسیت و ظرافت پارچه اما تغییری در نیاز به شستشوی لباس پشمی ایجاد نمیکند و در نتیجه به این معنی نیست که گاه به گاهی نیاز است که این دسته از منسوجات پشمی را شست. برای شستشوی هر لباسی با هر جنسی که دارد روشهای متفاوتی برای شست و شو وجود دارد.
این روشها و توصیه هایی که در این خصوص ارائه میشود بر اساس نوع الیاف اولیه ای است که برای تولید جنس به خصوصی از پارچه و لباس به کار رفته است. روشهای متفاوت بافت و تولید پارچهها و میزان مقاومت آنها و حساسیت هایی که به مواد متفاوت شوینده دارند نیز همگی در روشهای متفاوتی که برای شست و شو ارائه میشود موثر است.
در بسیاری از موارد، شرکتهای تولیدی لباسها و برندهای متفاوت، از برچسب هایی تحت عنوان لیبلهای لباس استفاده میکنند که بر اساس ماهیت لباس نحوه شست شوی بهینه آنها را به صورت کاملا خلاصه توضیح داده است. اما با این حال با توجه به این که هر لباس و پارچه ای نیاز به شست و شو دارد و همچنین برخی از آنها همچون لباس پشمی بسیار در برابر شست و شو حساس هستند.
دانستن بهترین شیوه برای شستن لباسهای مختلف بسیار حائز اهمیت است. در این جا در خصوص بهترین روشهای شستشوی لباس پشمی اطلاعاتی را ارائه خواهیم داد تا با تکیه بر آنها بهترین روش را برای شستشوی لباس پشمی انتخاب کنیم و از آسیب رسیدن به آنها خودداری کنیم. ژورنال بخوانید.
لباسهای پشمی به صورت معمول به چه صورتی شسته میشوند؟
به صورت کلی و معمول برای شستشوی پارچهها و هر گونه منسوجاتی که از جنس پشم هستند روش عمومی توصیه شده این است که آنها را با دست بشویید. شستشوی دستی معمولا کم ترین آسیب را به لباسها میزند. البته خود این مورد نیز نکتهها و مواردی را شامل میشود که باید آنها در ضمن شست و شو در نظر گرفت. اما با این حال به صورت کلی توصیه میشود که آنها را برای مدتی در آب و صابون خیسانده و بعد از آن به آرامی شسته و آبکشی کنیم. در ادامه نیز آن را خشک کرده و استفاده کنیم.
البته با این حال برخی از ماشینهای لباس شویی جدیدتر دارای تنظیمات و برنامه هایی هستند که مختص شستشوی لباس پشمی است. میتوان آنها را با تنظیم کردن برنامه شست و شو روی حالت شستشوی پارچه پشمی ماشین لباس شویی، به صورت ماشینی شست و شو داد.
در مواردی ممکن است بعد از شستن لباسهایی از جنس پشمی به دلیل ماهیت و ویژگی هایی که این جنس دارد مجبور شوید در زمان خشک کردن آن ها، کمی به آرامی آنها را باز کرده تا لباس را به حالت و سایز اولیه خود بازگردانید. این کار برای جلوگیری از جمع شدن لباس انجام میشود، چرا که همان طور که پیش از این نیز گفته شد، خاصیت این پارچههای پشمی این است که بعد از شست و شو، جمع شده و چروک میشوند، گویی که انگار سایز آنها کاهش یافته است.
شستشوی دستی لباس پشمی به چه صورت باید انجام شود؟
شستشوی دستی لباسها یکی از معمول ترین روش هایی است که همیشه برای کاهش آسیب رسیدن به لباس ها، خصوصا آن دسته که بسیار حساس و ظریف هستند توصیه میشود. در کل از جمله روشهای ایمن شستشوی لباسها است. اما با این حال این روش نیز برای هر جنس به خصوص الیافی نکات مربوط به خود را دارد که باید در حین شستشوی لباسها آن را لحاظ کرد. در این خصوص روش صحیح شست و شوی پارچههای به این ترتیب است که ابتدا یک تشت یا ظرف شست و شو را از آب پر کنید. دمای آب متعادل باشد و از استفاده از آب گرم و خیلی داغ خودداری کنید. بهتر است دمای آب مورد استفاده تان آب ولرم باشد، آب سرد نیز برای شست و شو توصیه نمی شود.
مورد دیگری که باید در نظر داشته باشید انتخاب شوینده مناسب است. اکثر شویندههای لباسی که برای ماشینهای لباس شویی استفاده میشود یا حتی انواع پودرهای شوینده دستی لباسها، برای پارچههایی ظریف و حساسی مانند پشم مناسب نیستند و به آن آسیب میرسانند. در همین خصوص نیز توصیه میشود از شویندههای بسیار ملایمی مانند صابونهای ملایم یا حتی شامپوها برای شست و شو استفاده کنید. مقداری از شوینده را مطابق دستور ( بهتر است از مقادیر بالای شوینده استفاده نکنید و در حد معمول استفاده کنید ) معمولا نصف پیمانه شست و شو در آب ولرم بریزید.
در ادامه لباس، پارچه یا منسوجات پشمی خود را برای مدتی در ظرف و تشت شست و شو قرار داده تا به اصطلاح خیس بخورد. بعد از آن به آرامی، بدون این که لباس یا پارچه پشمی را چنگ بزنید یا فشرده کنید، به صورت کاملا آهسته آن را با دستانتان به مدت یک تا دو دقیقه بمالید. در واقع به نحوی که کل لباس در ظرف حاوی آب و صابون چرخانده شود.
این حرکت و چرخش بسیار آهسته لباس در ظرف شستشوی لباس پشمی عملکردی مشابه ماشین لباس شویی را تداعی کرده و به این ترتیب به محلول آب و صابون این امکان را میدهد تا در بافت و لایههای پشم نفوذ کرده و آلاینده و گرد و خاک و هر آن چه که به عنوان ناخالصی در لباس وجود دارد از آن خارج شده و تمیز شود.
در مرحله بعدی کار بعد از این حرکت و چرخش یک تا دو دقیقه ای اجازه دهید تا لباس پشمی مورد نظر برای مدت حداقل ده دقیقه در آب و صابون بماند و خوب خیس بخورد. با این کار اجازه میدهید تا مابقی آلودگیهای لباس نیز خارج شده و صابون به خوبی کار خود را انجام دهد. بعد از گذشت این مدت زمان باید لباس یا منسوجات پشمی مورد نظر را که میتواند کت، ژاکت یا هر چیز دیگری باشد را از محلول آب و صابون خارج کرد. آن را به آرامی گلوله کنید تا با وارد کردن فشار ملایمی روی آن آب و صابون موجود در پشم خارج شود. از فشردن و پیچ و تاب دادن بیش از حد لباس خودداری کنید.
بعد از آن لباس را کنار گذاشته و تشت یا سطل آب و صابون را خالی کنید و بشویید. بعد از آن مجددا ظرف را با آب تمیز و ولرم پر کنید و مجددا لباس پشمی خود را در آن قرار داده تا آب و صابون باقی مانده در آن خارج شود و به این طریق به آرامی لباس خود را آبکشی کنید. این کار را تا جایی که تمام شویندههای موجود در پشم از آن خارج شوند، تکرار کنید.
برای آبکشی هر چه بهتر لباس همان کاری را که در زمان شست و شو با دست انجام دادید را تکرار کنید. یعنی همان طور که در مرحله شستشوی صابونی گفته شد، به آرامی لباس را در ظرف با دست تان بچرخانید تا آب به صورت کامل در بافت آن فرو رفته و مابقی صابون و شوینده را از آن خارج کند. این کار نیز درست مانند مرحله آبکشی ماشین لباس شویی است.
عملیات شست و شو و آبکشی را تا جایی که کلیه صابون و شوینده باقی مانده در پشم خارج شوند تکرار کنید. به هیچ عنوان نباید هیچ گونه شویندهای در پشم باقی بماند. در مرحله آخر زمانی که از عدم وجود صابون در لباس اطمینان حاصل کردید، به آهستگی آن را برای خشک شدن پهن کنید و سعی کنید لباس را تا جایی که ممکن است، بدون فشار و آسیب رساندن به آن باز کنید تا از جمع شدن بیش از حد آن تا حدودی جلوگیری کنید.
برای شست و شو با ماشین لباس شویی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، معمولا بیشتر لباسها دارای یک برچسب هستند که روی آنها به صورت مختصر در خصوص نکات و موارد مهم مراقبت از لباس نوشته شده است. در خصوص لباسهای پشمی خصوصا به دلیل ظرافت و حساسیتی که دارند توصیه میشود حتما قبل از شستشوی پارچه پشمی این برچسب را به دقت مطالعه کنید. این امر خصوصا در مورد نحوه شستن لباس با ماشین لباس شویی اهمیت دارد. دلیل آن نیز این است که با شستشوی ماشینی لباسها شانس بسیار بیش تری برای جمع شدن، چروک شدن و آب رفتن دارند و این امر خصوصا در ارتباط با منسوجات و لباسهای پشمی مطرح میشود. به همین دلیل نیز اگر قصد شستن یک لباس از جنس پشمی را با ماشین لباس شویی دارید، حتما قبل از آن لیبل روی لباس را به دقت مطالعه کنید. این لیبلها معمولا حاوی اطلاعاتی همچون دمای مناسب شست و شو، نوع شوینده و مواردی از این دست هستند که برای حفظ کیفیت و ساختار لباس حائز اهمیت هستند.
در برخی موارد روی برچسب لباس بر شستشوی دستی لباسها تاکید شده است. در این صورت بهتر است حتما آنها را با دست شسته و از انداختن و شستشوی لباس پشمی در ماشین لباس شویی جدا خودداری کنید، چرا که احتمال وا رفتن و از بین رفتن ساختار لباس وجود دارد. در صورتی که روی لیبل لباس مانعی برای شستن لباس با ماشین لباس شویی نباشد میتوانید از ماشین برای شستشوی پارچه های پشمی بهره ببرید.
برای این کار نیز بهتر است از کیسههای ظریف و مخصوصی استفاده کنید و لباسهای پشمی را برای شست و شو در ماشین لباسشویی در آنها قرار دهید. این کار الزامی نیست اما میتواند در مراقبت هر چه بیشتر از لباسهای پشمی شما موثر باشد و از چسبیدن پشم به دیوارههای ماشین لباس شویی جلوگیری کند. بعد از آن نوبت به انتخاب برنامه شستشوی مناسب میرسد.
دقت داشته باشید که این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد. بیشتر ماشینهای لباس شویی دارای برنامههای به خصوصی هستند که مخصوص شست شوی لباسهای از جنس پشم میباشند. در این صورت برنامه شست و شو را روی آنها تنظیم کنید. این برنامهها دما، دور شست و شو و چرخش و میزان آبکشی با سرعت به خصوصی را دارند که برای شستشوی لباس پشمی مناسب بوده و کم ترین آسیب را به آنها میرساند. رعایت این نکتهها برای شستشوی ماشینی پشم بسیار مهم است، لذا مطمئن شوید که آنها را رعایت کرده و برنامه شست و شو را روی این گزینه تنظیم کردهاید.
در صورتی که ماشین لباس شویی مورد نظر فاقد این برنامه شستشوی مخصوص پشم است، آن را روی کم ترین دمای شست و شو و همچنین دور ملایم تنظیم کنید تا از آسیب رسیدن به لباس خودداری کنید. همچنین بهتر است زمان شستن لباسها را کوتاهتر انتخاب کنید.
مورد بعدی در خصوص شوینده ای است که از آن استفاده میکنید. بیشتر شویندههای مورد استفاده در ماشینهای لباس شویی بسیار قوی هستند و بافت و ساختار پارچهها را تحت تاثیر قرار میدهند. این مورد خصوصا در ارتباط با پارچههای پشمی حائز اهمیت است. در این خصوص سعی کنید تا جای ممکن از شویندههای ملایم بهره ببرید. همچنین باز هم در خصوص شوینده به لیبل روی لباس توجه کنید و در صورتی که توصیه خاصی در این زمینه وجود دارد حتما آن را لحاظ کرده و رعایت کنید.
بعد از انتخاب شوینده مناسب و ملایم برای شست و شو و تنظیم برنامه شستشوی لباس پشمی، دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید کار شست و شو انجام شود. بعد از آن نیز به آرامی لباس را باز کرده و سعی کنید در همان حالت خیس تا جای ممکن چروکها و فشردگیهای لباس را باز کرده و از بین ببرید و اجازه دهید تا لباس تان خشک شود.
بهترین راهکار برای خشک کردن و باز کردن لباس پشمی بعد از شست و شو
بعد از شستشوی لباس پشمی موردی که مطرح میشود در خصوص نحوه آبکشی و خشک کردن لباسها به گونه ای است که کم ترین فشار و کشش به پارچه وارد شود. برای این جنسهای پشمی امکان فشردن بیش از حد لباس برای خارج شدن آب اضافه وجود ندارد چرا که ممکن است به لباس و ساختار پشمی آن آسیب وارد شود. برای این منظور توصیه میشود از یک حوله تمیز و خشک استفاده کنید. به این ترتیب که حوله مورد نظر را روی لباس پشمی قرار داده و اجازه دهید تا آب اضافی آن گرفته شود. به این ترتیب به بهترین شکل ممکن عملیات آبگیری و خشک کردن لباس پشمی را انجام میدهید. این کار همچنین باعث میشود لباس شما مدت زمان کم تری را برای خشک شدن در هوای آزاد بماند و سریعتر خشک شود. همچنین برای تسریع در خشک شدن لباس پشمی، از آن جایی که معمولا دیرتر خشک میشوند، میتوانید از باد پنکه برای خشک شدن سریعتر آن استفاده کنید.
برای خشک کردن لباسهای پشمی، خصوصا کتها و ژاکتهای پشمی آنها را از چوب لباسی آویزان نکنید، چرا که خیسی و سنگینی آنها در حین آویزان شدن و خشک شدن شان میتواند باعث بد شکل شدن و از حالت خارج شدن شان شود. در صورت جمع شدن و کوچکتر شدن جامههای پشمی نسبت به قبل از شستشوی آن ها، در همان حالت مرطوب و خیسی لباس ها، کمی آنها را بکشید و باز کنید تا به این ترتیب تا جای ممکن لباسهای پشمی همچون ژاکتها را به حالت قبلی شان بازگردانید. فقط این کار را به آهستگی انجام داده و زیاد آنها را نکشید. گاهی اوقات نیز میتوانید در حین خشک شدن آنها از پینهای خیاطی استفاده کرده و لباس را در حالتی ثابت برای خشک شدن قرار دهید. با این کار لباس تان به همان شکلی که باید باشد به صورت کاملا یک دست و صاف خشک میشود.
در نهایت در نظر داشته باشید که هر لباسی با توجه به ماهیت و الیافی که برای تولید آن مورد استفاده قرار گرفته است دارای مشخصهها و ویژگیهایی است که باید حتما آنها را در زمان شست و شو و استفاده از لباسها در نظر گرفت.
در این میان لباسهای پشمی به دلیل ظرافت و حساسیتی که دارند باید بیش از همه به آنها توجه داشت و نکتههای مراقبتی لباس را حتما در نظر گرفت. مراقبت از لباسها منجر به افزایش طول عمر آنها شده و ماندگاری آنها را افزایش خواهد داد.