می خواهم برایتان یک قصه واقعی بگویم! وقتی قرار شد مطلبی در رابطه با هنر خیاطی آماده کنیم و از اهمیت آن نه تنها در جایگاه یک هنر بلکه یک مهارت ضروری در زندگیهای امروزی بگوییم؛ ناخودآگاه به یاد بچگیهایم افتادم. وقتی پنج ساله بودم مادرم به من یاد داد که چطور دکمه بدوزم و چند کوک ساده بزنم.
از وقتی یادم میآید در خانه ما صدای چرخ خیاطی مادرم شنیده میشد و من با تکههای پارچه، دکمههای زیبا و نخهای رنگی بازی میکردم و با کمک مادرم برای عروسکهایم لباس میدوختم یا برای مدرسه کاردستی آماده میکردم. هنر خیاطی برای من یک تفریح سرگرمکننده بود و خاطرات خوبی را در زندگی من رقم زده است. اما برای بسیاری از افراد، خیاطی نه صرفا یک سرگرمی، که راهی است برای امرار معاش و حرفه اصلی آنها محسوب میشود.
برخی معتقدند که با وجود تنوع بسیار در تولیدات آماده برندها، دیگر نیازی نیست که خیاطی بلد باشیم. سلیقه و سطح مالی همه افراد از سوی تولیدکنندگان در نظر گرفته میشود و کسی از یک مرکز خرید دست خالی به خانه باز نمیگردد. اما اگر سری به کلاسهای آموزش خیاطی بزنید، چیز دیگری میبینید! در این آموزشگاهها با افراد بسیاری مواجه میشوید که همچنان علاقمند به یادگیری این مهارت هستند.
در این مطلب قصد داریم از دریچههای متفاوت به هنر خیاطی و مهارتهایش نگاه کنیم تا نقش و جایگاه آن را در دنیای برندهای متنوع و فست فشن پیدا کنیم تا شاید در نهایت بفهمیم که آیا یادگیری مهارت یا هنر خیاطی یک ضرورت است یا نه؟ ژورنال بخوانید.
خیاطی یک هنر و مهارت در زندگی مردمان امروز
هنر خیاطی از بدو پیدایشش، روشی بوده برای اینکه لباسهایتان را مطابق نیازها، روحیات و سلیقه شخصی خود بدوزید. دقیقا به همین دلیل است که نسل امروز هم به سمت آن کشیده میشوند. نسل جدید خیاطان علاقه دارند که تزئینات خانه و پوشاک خود را کاملا منحصر به فرد و خاص خود بسازند و در عین حال این کار را با هزینه پایینتری انجام دهند؛ به همین خاطر علاقمند به هنرهای دستی از جمله خیاطی هستند.
از سوی دیگر با پیشرفت اینترنت دیگر نیاز نیست خیاطهای جوان و هنرمندان تازهکار به خانههای مد و فشن بپیوندند تا بتوانند از آنچه دوخته یا طراحی کردهاند کسب درآمد کنند. بلکه آنها میتوانند خلق کنند و به راحتی و از طریق اینترنت آنها را بفروشند و کسب درآمد کنند. البته بسیاری از خانههای مد و یا مزونها نیز درهای خود را به روی طراحان و خیاطان جوان گشودهاند و از ایدهها و آفریدههای آنها استقبال میکنند.
علاوه بر این کسانی که به هر شکل و در هر سطحی به هنر خیاطی علاقهمندند، میتوانند به روشهای مختلف علاقه خود را پیگیری کنند؛ از آموزشگاههای خیاطی و دورههای مبتدی گرفته تا دورههای آنلاین پیشرفته و رشتههای دانشگاهی مرتبط با صنعت مد و یا نساجی.
علی رغم این استقبال و علاقهای که از آن صحبت میکنیم هنوز هم آمارها در کشورهای مختلف نشان میدهد که بیش از نیمی از مردم اذعان دارند که حتی نمیتوانند یک دکمه بدوزند یا زیپ لباسشان را تعمیر کند. از آن جایی که آموزشهای خیاطی امروز بیش از هر زمان دیگری در دسترس است، توصیه میکنیم که از یادگیری آن به عنوان یک مهارت اصلی در زندگی و یک هنر اصیل غافل نشوید. در ادامه مطلب بیشتر برایتان میگوییم که چرا بهتر است هنر خیاطی را یاد بگیرید.
خیاطی برای سلامت روان شما مفید است
هنر خیاطی مانند هر هنر دیگر، خلق چیزهای کاربردی و زیبا از صفر است و ذات هنر باعث شگفتی است، به اعتماد به نفس کمک میکند و باعث بهبود و تقویت روحیه شما میشود. زمانی که از خلاقیت خود استفاده میکنید، حواس خود را از مشکلاتی که در زندگی دارید پرت میکنید. به این ترتیب فرصتی برای استراحت مغزتان پیدا میکنید تا بعد از آن بتوانید مجددا چالشهایتان را ارزیابی کنید و به دنبال راهحل بگردید.
این ویژگی مثبت تنها برای کسانی که خیاط هستند و این کار را به صورت حرفه ای انجام میدهند نیست؛ بلکه فارغ از سطح مهارت شما، هر زمانی که در حال یادگیری هستید میتوانید از از این فرصت بهره ببرید. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، در واقع یادگرفتن یک مهارت جدید کمک بیشتری در این زمینه به شما کمک میکند تا انجام فعالیتی که بیش از ۱۰ سال است آن را بلدید و در آن خبره هستید.
شاید با خود فکر کنید استعدادی برای یادگیری هنر خیاطی ندارید، اما داشتن و یا نداشتن استعداد چندان مهم نیست. اگر از این کار هنری لذت میبرید، در انجام آن درنگ نکنید. قرار نیست آنقدر خبره شوید که حتما از اینکار درآمد کسب کنید. لذت دست گرفتن قیچی و برش زدن یک الگوی ساده و بازی با پارچه کافی است تا به ادامه آن تشویق شوید.
همچنین بسیاری از کسانی که به انجام کار خیاطی مشغول هستند، چه آنها که لباسهای ساده میدوزند، چه کسانی که تعمیرات ساده انجام میدهند و یا خیاطان حرفهای، در هر حال حسی از موفقیت را پس از انجام آن کار تجربه میکنند و هیجان ناشی از اتمام یک کار را در وجود خود حس میکنند. بنابراین هر بار که یک پارچه جدید انتخاب میکنید، یک الگوی جدید را امتحان میکنید و یا نوعی از دوخت را یاد میگیرید، نه تنها چیزی را خلق میکنید که نتیجه مهارت و هنر شماست؛ بلکه قدرت مقابله خود با مشکلات را تقویت کرده، سطح اضطراب خود را کاهش میدهید و اعتماد به نفستان را بالا میبرید.
با یادگیری خیاطی فرصتهای شغلی جدید خواهید داشت و فرد مستقلتری خواهید بود
هنر برای برخی به مهارت و شغل تبدیل میشود. حرفه و هنر خیاطی سرشار از فرصتهای شغلی و متفاوت است؛ از طراحی لباس گرفته تا انجام تزئینات آن، از دوخت لباسهای مجلسی گرفته تا تعمیرات لباسهای روزمره! خیاطی در غالب اوقات اولین انتخاب افراد به عنوان یک شغل نیست. بسیاری از افراد پس از تجربه شغلهای دیگر به سراغ هنر خیاطی میآیند.
خصوصا زنان معمولا پس از داشتن فرزند یا بازنشستگی خیاطی را شروع میکنند تا بتواند سطح درآمد خود را حفظ کنند. بنابراین امرار معاش و کسب درآمد از این طریق را نمیتوان نادیده گرفت. در واقع با صرف هزینه، انرژی و وقت برای یادگیری هنر خیاطی چیزی از دست نمیدهید. بلکه خود را مجهز به هنر یا مهارتی میکنید که در هر زمانی از زندگی ممکن است به کارتان بیاید.
دوختن لباسهای خودتان بازتابی از شخصیت منحصر به فرد شماست
وقتی لباسهای خود را میدوزید نشان میدهید که به آنچه که فقط در بازار یافت میشود، قانع نیستید. شما میتوانید از آنچه تن دیگران میبینید الهام بگیرید، آن را با شخصیت و علاقه خودتان ترکیب کنید و چیزی را خلق کنید که دقیقا بازتابدهنده روحیات و شخصیت شماست. شما ذوق و خلاقیت خود را در لباستان به رخ دیگران میکشید.
زمانی که به فروشگاه میروید و یا حتی از یک مزون خاص لباس میخرید، آن لباس تنها متعلق و منحصر به شما نیست و افراد دیگری نیز در شهر و کشور شما و یا حتی جهان هستند که به همان لباس از همان پارچه و با همان طرح دسترسی دارند. اما اگر لباسهای خود را بدوزید، آن را تن هیچ کس دیگری جز خودتان نمیبینید و لباس کاملا مناسب سلیقه و متناسب با فرم بدن شما خواهد بود.
حتی لازم نیست که یک خیاط حرفهای باشید تا بتوانید یک لباس منحصر به فرد داشته باشید؛ تنها با دانستن چند نوع کوک و دوخت ساده یا روشهایی مانند گلدوزی یا پولک دوزیهای ساده، میتوانید لباسهایی که از فروشگاه میخرید را تغییراتی دهید و آن را به قولی شخصیسازی کنید.
با یادگیری خیاطی در هزینههای خود صرفهجویی میکنید
دوختن لباسهای خودتان و افراد خانوادهتان و همچنین لوازم تزیینی منزل مثل کوسن، لحاف، پرده، دستمال و غیره میتواند از نظر اقتصادی بسیار به صرفه باشد. بلد بودن هنر خیاطی همچنین به شما این امکان را میدهد که بتوانید لباسهایی که نیاز به تعمیر دارند را خودتان درست کنید و آنها را مدت بیشتری استفاده کنید. همچنین میتوانید از باقیمانده پارچههایی که برای دوختن لباسها استفاده میکنید، لوازم جانبی دستدوز زیبایی بسازید، مثل کیف پول، کیف آرایش، کیف عینک و یا حتی لحاف چهل تکه!
همچنین با آماده کردن هدایای دستدوز برای دیگران، نه تنها در هزینهها صرفهجویی میکنید؛ بلکه میتوانید طرح و رنگ متناسب با شخصیت دوستان و عزیزانتان را در آن هدیه در نظر بگیرید. این مساله نشاندهنده عشق و هنر شماست. چنین هدیهای ارزش معنوی چندین برابر دارد و بدون شک آنها قدردان این هنر شما خواهند بود.
زمانی که خودتان خیاطی میکنید، ارزش هنر دست دیگران را هم بیشتر میدانید
هنگامی که دستی در هنر دارید و خودتان چیزی را خلق میکنید، میبینید که چه میزان تلاش برای دوختن چیزی مانند یک پیراهن نیاز است، چقدر این کار زمان میبرد و چقدر دوختن یک الگو میتواند کار پیچیده و سختی باشد. در نتیجه یاد میگیرید که چگونه به هنرهای دستی دیگران احترام بیشتری بگذارید و برای آنها ارزش بیشتری قائل میشوید. زمان صرف شده برای تهیه مواد مناسب، خلاقیت در ایجاد یک طرح و سرمایهگذاری برای یادگیری مهارتهای جدید همگی عواملی هستند که ارزش یک کاردستی را به خوبی مشخص میکنند.
به همین دلیل ترجیح خواهید داد که به جای آن که به سمت تولیدات انبوه کارخانهها و برندها بروید، صنایع دستی هنرمندان را بخرید تا به آنها نیز کمک کرده باشید. در واقع با این نگاه، سبک و عادت خرید شما به مرور زمان تغییر میکند و تصمیمات آگاهانهتری در مورد نوع و مکان خرید خود خواهید گرفت.
با یاد گرفتن هنر خیاطی به طبیعت احترام بیشتری میگذارید
موسیقی خوب و فیلمهای به یاد ماندنی تنها یادگارهای دهه 1980 نیستند که به ما رسیدند. فست فشن یا مد سریع نیز یادگار همین دوران است؛ زیرا فروشگاهها و برندها از همان زمان به تولید لباسهای ارزان قیمت و مقرون به صرفه روی آوردند و بر تشویق مردم به مصرفگرایی بیشتر متمرکز شدند.
به این ترتیب مصرفکنندگان عادت کردند که هر چند وقت یکبار لباسهای خود را دور بیندازند و لباسهای جدید بخرند؛ تا جایی که آمارها میگویند در انگلستان هر سال بیش از ۳۵۰ هزار تن لباس دفن میشود. از آنجایی که همگی آنها ساخته از مواد مصنوعی هستند، تجزیه آنها در حدود هزار سال طول میکشد.
این لباسها برای محیط زیست بسیار مضر هستند. در واقع صنعت مد یکی از آلودهترین صنایع امروز جهان است. تخمین زده میشود که این صنعت به اندازه تمام هواپیماهایی که در جهان پرواز میکنند، گازهای گلخانهای تولید میکند. همچنین برای تولید این پارچهها مقدار زیادی آب مصرف میشود و از سوی دیگر رنگها و مواد شیمیایی آنها باعث آلودگی بیش از حد آبها میشوند. پارچههای مصنوعی با هر بار شست و شو هزاران میکروفیبر را وارد سیستم فاضلاب میکنند و باعث آلودگیهای زیادی میشوند. از آنجایی که بسیاری از این پوشاک در کشورهایی تولید میشوند که نیروی کار ارزان دارند، انتقال آنها به سراسر جهان به میزان قابل توجهی باعث افزایش آلودگی هوا میشود.
از سوی دیگر بیشتر کارخانههای تولیدکننده، به شرایط کاری کارگران خود اهمیت چندانی نمیدهند و پرسنل آنها در شرایط بسیار سخت کار میکنند. یکی از نمونههایی که به احتمال بسیار زیاد اخبار آن را در رسانهها شنیدهاید، ریزش و از بین رفتن کارخانه رانا پلازا در بنگلادش در سال ۲۰۱۳ بود که باعث کشته شدن ۱1۰۰ کارگر آن شد.
با توجه به آنچه گفتیم میتوانید بفهمید که دوخت لباس شخصی خودتان تا چه میزان میتواند در کاهش آسیبهای زیست محیطی نقش داشته باشد. میتوانید با استفاده از یک پارچه با کیفیت، چیزی را برای خود و منحصر به خود خلق کنید که تا سالها قابل استفاده باشد. پس از مدتی هم میتوانید آن را به شخص دیگری هدیه کنید یا به یک خیریه بدهید. در هر صورت به جای قرار گرفتن در محل دفن زبالهها، شخصی از آن استفاده خواهد کرد.
البته باید به یک نکته توجه کنید! کسانی که در خانه کار خیاطی انجام میدهند، حدود ۳۰ درصد از پارچههایی که میخرند را دور میریزند و از آنها به درستی استفاده نمیکنند. بنابراین باید سعی کنید تا به میزانی که لازم دارید پارچه تهیه کنید، از الگوی درست استفاده کنید و پارچه را با دقت برش دهید تا بتوانید از حداکثر پارچه خریداری شده استفاده کنید. همچنین میتوانید از تکههای پارچه باقی مانده برای خود لوازمی مثل کیفهای کوچک درست کنید. سعی کنید پارچههایی تهیه کنید که از کنف، کتان و یا نخهای ارگانیک تشکیل شده باشند.
هنرخیاطی شما را به ریشههایتان پیوند میزند
همانند قصه خودم، با هر کسی که در مورد این مهارت صحبت کنید، داستان خاصی درباره شخصی که به آنها خیاطی یاد داده است دارند. آنها معمولا از مادر یا مادربزرگ خود این هنر را یاد گرفتهاند و خاطراتی از دوران بچگی و علاقهشان به این کار میتوانند برایتان تعریف کنند. ارتباط با گذشته فقط حس نوستالژی را در ما زنده نمیکند، بلکه به ما در شناخت و درک جایگاه خودمان در جهان کمک میکند. در همه هنرهای دستی از جمله هنر خیاطی پیوند با گذشته و ریشهها دیده میشود. اینها معمولا هنرهای موروثی هستند که نسل به نسل منتقل میشوند و میتوانند علاوه بر این که خاطرات ما را زنده نگه میدارند، به ما در تعریف هویتمان هم کمک کنند.
امیدوار هستیم که این مطلب باعث ایجاد شوق و علاقه نسبت به یادگیری خیاطی در شما شده باشد. همین الان بلند شوید، سوزن و نخ و یک تکه پارچه در دست بگیرید و شروع کنید. سخت نگیرید و با دوخت سادهترین چیزها شروع کنید. مطمئن باشید که با آموزش و یادگیری هنر خیاطی نه تنها چیزی از دست نمیدهید بلکه پس از چند ساعت تجربه حس خوب یادگیری یک هنر و مهارت جدید، در شما انگیزه و علاقه مضاعف ایجاد میشود برای ادامه…