خیاطی کردن یکی از مهارتهای پیچیده و البته جذاب است که تاریخ جالبی را نیز پشت سر گذاشته است. اگرچه در گذشته این کار فقط به زنان تعلق داشت، اما در سالیان اخیر آقایان نیز به آن علاقه نشان دادهاند و آموزش خیاطی مردانه و زنانه دیگر به جنسیت خاصی تعلق ندارد. آموزش خیاطی آسان است و تنها علاقه عاملی برای پیشرفت در آن میباشد.
با توجه به این مساله، آموزش خیاطی مبتدی و آماتور طرفداران بسیاری پیدا کرده است. ما در این مقاله قصد داریم تا چند نکته کلیدی را به شما آموزش دهیم تا هم راحتترین متدهای خیاطی را به درستی بیاموزید و هم خیاطی راحت و زیبا را بدون دردسر انجام دهید. این نکتهها اگرچه بعضا ساده هستند، اما اهمیت بالایی دارند. ژورنال بخوانید.
نکته اول: داشتن یک قیچی تیز و مناسب
ابزار و وسایل مخصوص خیاطی زیاد و متنوع هستند اما یکی از اصلیترین آنها قیچی میباشد. اگر یک قیچی تیز و خوشدست داشته باشید نه تنها سرعت کارتان بالاتر میرود بلکه انرژی کمتری هم صرف خواهید کرد.
اما چگونه میتوان از کند شدن قیچی جلوگیری کرد؟ حتما اطلاع دارید که داشتن یک قیچی تیزکن دستی یا برقی کنار دستتان لازم است اما خب بهتر است تا جایی که ممکن است مانع کند شدن قیچی شوید. بهتر است چیزی غیر از پارچه را با آن نبرید. دیده میشود بعضیها برای بریدن الگوها یا دیگر چیزها از قیچی استفاده میکنند. خشک نگاه داشتن و البته تمیز کردن منظم قیچی هم توصیههایی برای خیاطی آسان است.
نکته دوم: استفاده از سوزن دوتایی برای خیاطی
سوزن دوتایی چرخ خیاطی یکی از دیگر وسایلی است که در این حرفه به درد شما خواهد خورد. ترفندهای خیاطی آسان زیاد هستند اما دوختن با دوتا سوزن میتواند کارتان را سریعتر و راحتتر بسازد. سختی این کار به جلوگیری از درهم و برهم شدن نخ است که با مقداری تمرین به خوبی آن را میآموزید. همچنین، برای تعویض نگهدارنده قرقره دوم بهتر است از میله رولپلاک بهره ببرید. فراموش نکنید که تمیزدوزی در خیاطی اهمیت بالایی دارد و در صورت کار با دو سوزن باید حواستان را به خوبی جمع کنید.
نکته سوم: خیاطی آسان دامن
برای دوختن دامن باید بتوانید به خوبی پارچه را جمع کنید. نخ قلاب دوزی در این کار به شما کمک میکند ولی به هر حال اگر این کار را برای اولین بار انجام میدهید، ممکن است در جمعوجور کردن پارچه به مشکل بربخورید. ضمنا در صورتی که با چرخ خیاطی مشغول کار هستید، حتما زیگزاگ دوزی را خوب یاد بگیرید. آموزش زیگ زاگ دوزی با چرخ یا با دست یکی از ترفندهای خیاطی است که یادگرفتنش حسابی به نفعتان خواهد بود و برای دوخت دامن نیز به این مهارت نیاز دارید.
نکته چهارم: دکمه دوزی روی لباس
کسانی که تجربه دوخت لباس را داشتهاند میدانند که دکمه دوزی کار سختی است و مشخص کردن جای مناسب برای سوراخ آن نیز سختیاش را بیشتر میکند. بهترین راهکاری که میتوان در این زمینه پیشنهاد کرد پین کردن جای سوراخهای دکمه است. وقتی پین کردن سوراخ را به درستی انجام دهید خواهید توانست با سرعت بالاتری خیاطی کنید و خیالتان هم از جای دکمهها راحت باشد.
نکته پنجم: آموزش بخیه زدن یا کوک زدن
یکی از مهارتهای خیاطی آسان در منزل بخیه زدن یا همان کوک زدن است. تصور کنید که در جایی از کار لازم است چند قطعه پارچه را به همدیگر وصل کنید و این اتصال قرار است موقتی باشد. در این صورت، بخیه زدن کاربرد خودش را نشان میدهد. هم زدن بخیه و هم باز کردن بخیه سریع انجام میشود و مشکلی برای ادامه کار پیش نمیآورد.
نکته ششم: زیپ دوزی به شکل حرفهای
دوختن زیپ برای لباس تمام کاری نیست که باید انجام دهید چرا که تکمیل کردن بخش بالایی زیپ هم مساله دیگری است. این دقیقا همان چیزی است که شاید باعث شود کارتان به کندی پیش برود. در نتیجه، به شرط اینکه یاد بگیرید قسمت بالایی زیپ را به درستی بدوزید سرعت و راحتی کار بیشتر میگردد. همچنین، اگر برایتان این سوال وجود دارد که چگونه خیاطی ماهر شویم نکته ششم را جدی بگیرید.
نکته هفتم: پینها و سوزنهایتان را به درستی نگهداری کنید
خیاطان حواس پرت بسیاری از اوقات با گم شدن و پیدا کردن سوزنها و پینهایشان دست و پنجه نرم میکنند. به همین خاطر توصیه میکنیم که راهی برای این قضیه پیدا کنید. بعضی از افراد نیز خلاقیتهای جالبی از خودشان نشان میدهند، مثلا از توپهای کوچک ابری برای فرو کردن پینها در آن بهره میبرند و یا ترفندی مثل همان کاری که در عکس مشاهده میکنید نیز راهگشا است. یک ظرف کوچک دم دست خود قرار دهید و پشت آن دو تکه آهنربا گذاشته و داخل ظرف را نیز با پین و سوزن پر کنید. با این کار بعید است هیچ یک از آنها گم شوند.
نکته هشتم: کار با نخ
وقتی که سرگرم دوخت و دوز میشوید اصلا دوست ندارید با درهم و برهم شدن نخها مواجه شوید. چرا که این اتفاق سرعت کار را کاهش میدهد و تمرکزتان را نیز به هم میزند. ضمن اینکه قرار نیست همیشه برای حل کردن مشکلات از ابزارها و لوازم پیشرفته استفاده کنیم، بلکه گاهی ترفندهای ساده کاربردیتر خواهند بود. مثلا یکی از راهکارهای جالب، چرخاندن نخ به دور موم زنبور عسل است. با این کار ضمن اینکه از درهم شدن نخها جلوگیری کردهاید، کیفیت نخ نیز بالاتر میرود. نتیجه این ترفند بسیار جالب است و بهتر است حداقل یک بار انجامش دهید.
نکته نهم: درز دوزی
در ابتدا این را بگوییم که یادگیری انواع درزدوزی جزو نکات جالب آموزش خیاطی آسان است چرا که فضای لازم برای دوخت را در اختیار شما قرار میدهد. اگر دوست دارید خیاطی با استفاده از الگو را به خوبی کار کنید، بهتر است درز را جدیتر بر روی پارچه جاگذاری کنید چون الگوها درز را درنظر نمیگیرند. برای این کار، پیشنهاد میکنیم دو یا حتی سه مداد را با استفاده از یک گیره لاستیکی به همدیگر بچسبانید و مراقب باشید که این گیره لاستیکی مدادها را محکم در کنار یکدیگر نگاه دارد. حالا میتوانید خط الگو و خط درز را به موازات یکدیگر بر روی پارچه رسم نمایید.
نکته دهم: لحاف دوزی
لحاف دوزی از جمله کارهایی است که خیاطان حرفهای با علاقه آن را انجام میدهند. در واقع با یادگیری همه چیز درباره خیاطی خواهید توانست چیزهای خاصی بدوزید و در رشته صنایع دستی نیز خودی نشان بدهید.
اما برای دوختن چیزی مثل لحاف، دوردوزی را نیز باید بتوانید به درستی انجام دهید و همین دوردوزی کمی کار را سخت میکند. پیشنهاد ما استفاده از نوارهای پوششی برای لبههای آنهاست. با چنین نواری برای دوختن لحاف، بالش و چیزهایی مثل آنها مشکلی نخواهید داشت.
نکته یازدهم: آموزش حلقه دوزی
در هنر خیاطی به غیر از خط مستقیم، میتوان اشکال مختلفی را دوخت و این کار باعث زیباتر به نظر رسیدن کار میگردد و حتی بعضی از الگوها نیاز به چنین دوختی دارند. یکی از متداولترین این اشکال، حلقه دوزی است. برای انجام این کار، از یک حلقه پلاستیکی استفاده نموده و سعی کنید دور آن حلقه را بدوزید.
نکته دوازدهم: دوخت گوشهها به زیبایی
هربار که تصمیم بگیرید پارچهای را بدوزید باید برای گوشههای آن فکری داشته باشید. دوختن گوشه باید به درستی و زیبایی انجام شود تا حاصل کارتان را ارزشمند جلوه دهد. دوختن گوشه پارچه برای مثال در یقه دوزی بسیار مهم است و باید خوب حواس خود را جمع نمایید. راه حل سادهای که میخواهیم به شما بگوییم این است که باید با استفاده از فشار دادن و کوک زدن درزهایی که مشخص کردهاید گوشهها را بدوزید. در واقع ابتدا درزی را برای آن مشخص کنید تا به کمک دوخت درز، به خوبی گوشه را جمع کنید و پس از مشخص نمودنش، کافی است آن قسمت را با انگشت فشار داده و سپس کوک بزنید.
نکته سیزدهم: پارچه را قبل از خیاطی بشویید
حتما بارها با این مساله مواجه شدهاید که بعد از خرید یک پیراهن زیبا و پوشیدنش، وقتی آن را میشویید متوجه میشوید که سایز آن کوچکتر شده است. این یکی از بدترین اتفاقاتی است که میتواند برای یک خریدار پیش آید. به همین خاطر توصیه میکنیم وقتی پارچهای را برای دوخت لباس انتخاب میکنید، حتما یک بار آن را بشویید تا چنین اتفاقی برایش رخ ندهد. ترفندی که ذکر کردیم یکی از ترفندهای مهم خیاطی مقدماتی به شمار میآید.
نکته چهاردهم: یاد بگیرید چطور باید با نخ مخصوص پارچههای کشی کار کرد
نخهایی که برای پارچههای کشی ساخته میشوند ویژگیهای خاصی دارند. وقتی که شما یک پارچه کشی را با قیچی میبرید، نخهای به کار رفته پارچه را مقداری به سمت داخل میکشند. برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است نیم سایز پارچه را بزرگتر انتخاب کنید. ضمنا، فراموش نکنید که خط دوختها هم اهمیت دارند و هرچه این خطوط به یکدیگر نزدیکتر باشند میزان جمع شدن پارچه بیشتر خواهد بود. پس خطوط را به مقدار لازم به یکدیگر نزدیک یا از همدیگر دور سازید.
نکته پانزدهم: نحوه سوزن نخ کردن
برای خیاطی کردن با چرخ یا به صورت دستی نیاز دارید تا سوزن نخ کردن با سوزن خیاطی را به درستی انجام بدهید. بسیاری از خیاطها از این موضوع حسابی گله مندند و هیچگاه هم راهی را برای حل چنین مشکلی پیدا نمیکنند. در صورتی که گاه میتوان با شیوههای خلاقانهای کار را تسهیل کرد و سرعت انجام آن را نیز بالاتر برد. برای مثال، یک شیوه استفاده از اسپری مو برای خشک کردن سر نخ و وارد نمودن آن در سوراخ سوزن است. اسپری مو خیلی سریع نخ را خشک میکند و خیلی بهتر از این است که مثلا بخواهید با آب دهان نخ را آماده ورود به سوراخ سوزن کنید.
نکته شانزدهم: سوزن خود را همیشه تیز نگاه دارید
این نکته جزو نکاتی است که مورد غفلت بسیاری از افراد واقع میشود. نیازی نیست شما برای هربار خیاطی کردن از سوزنها و پینهای جدید بهره ببرید در حالیکه با تیز کردن نوکشان امکان استفاده از آنها برای طولانی مدت وجود دارد.
یکی از شیوههای صحیح برای این کار، استفاده از پشم فولادی است. حتما به خاطر دارید در چند مورد قبلتر از این گفتیم که بهتر است سوزنها و پینها را در یک توپ ابری یا کوسن کوچک نگاه دارید تا از گم شدن آنها اجتناب کنید! حالا این را هم اضافه میکنیم که برای تیز کردن نوک آنها میتوان از کوسنی که از جنس پشم فولادی ساخته شده بهره ببرید. حتی سیم ظرفشویی هم برای چنین کاری خوب به نظر میرسد. مطمئنا ابزار دیگری نیز به ذهن خودتان خواهند رسید که هم وظیفه نگهداری و هم تیز کردن سوزنها را بر عهده گیرند.
نکته هفدهم: استفاده از گیره برای نگهداشتن قطعات پارچه
کنار هم قرار دادن قطعات پارچه به صورت موقت یکی از کارهایی است که در طول دوختن انجامش میدهید. گاه پارچههایی که باید در کنار هم قرار گیرند به قدری ضخیم هستند که با یک کوک یا بخیه ساده نمیتوان آنها را کنار هم ثابت نگاه داشت.
اگر با پارچههایی مثل چرم یا جین کار کرده باشید به خوبی متوجه اهمیت این موضوع هستید. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم برای کنار هم نگهداشتن این تکهها از گیره استفاده کنید. گیرههای سادهای که در لوزام التحریریها پیدا میشوند و برای کنار هم قرار دادن کاغذ و پوشه مورد استفاده قرار میگیرند برای خیاطی هم کاملا کاربردی میباشند.
نکته هجدهم: قیچی را به گردنتان بیاویزید
اولین نکتهای که در این مقاله ذکر کردیم درباره تیز نگهداشتن قیچی بود به این خاطر که قیچی ابزار بسیار مهم و کاربردی در خیاطی آسان به حساب میآید. حالا در نکته هجدهم پیشنهاد دیگری داریم که نه تنها جالب توجه است بلکه سرعت کارتان را نیز افزایش میدهد. یک بند به دسته قیچی ببندید و آن را حین کار کردن به دور گردن خود بیندازید. طول بند به اندازهای باشد که بتوانید به راحتی با قیچی کار کنید. با این ترفند دیگر لازم نیست وسط خیاطی به دنبال قیچی بگردید و هربار آن را پس از برش زدن کنار گذاشته و باز برای برش بعدی آن را بردارید.
نکته نوزدهم: کوسن خوش بو برای سوزنها
باز هم ایدهای در رابطه با کوسنی که برای نگهداشتن سوزنها از آن استفاده میکنید. به جز اینکه میتوان از این کوسن برای تیز کردن نوک سوزنها بهره برد، همچنین پیشنهاد میکنیم به فکر خوشبو ساختن آن باشید چون تاثیر بسیار مثبتی بر روان و اعصاب شما حین کار خواهد گذاشت. برای این کار، صابونهای خوش بویی که در بازار موجود هستند یک وسیله مناسب جهت معطر ساختن کوسن محسوب میشوند.
نکته بیستم: چرخ خیاطی را تمیز کنید
در اکثر کلاسهای آموزش کار با چرخ خیاطی توصیه میکنند که چرخ را منظم تمیز و روغن کاری نمایید. مطمئن باشید در طول کار گرد و خاک و یا حتی نخ و پارچههای ریز ریز شده وارد بخشهای مختلف چرخ میشوند و بر روی عملکرد آن اثر میگذارند. برای پاک کردنش نیز یک برس ساده یا حتی یک مسواک معمولی بسیار مناسب میباشد. با دقت تمام درزها و قسمتهایی را که فکر میکنید لازم است برس بزنید تا تمیز شوند.
نکته بیست و یکم: فیکس کردن الگو
ثابت نگاه داشتن یا اصطلاحا فیکس کردن الگو بر روی پارچه نیاز به ابزاری دارد تا ضمن نگه داشتن آن مانع کار شما نیز نشود و جلوی دستتان را نگیرد. پس چندتا واشر بردارید و هربار که قصد دارید الگویی را فیکس نمایید آنها را در چهارگوشه الگو قرار دهید. واشرها علیرغم اندازه کوچکی که دارند وزنشان نسبتا سنگین است و به خوبی الگو را فیکس نموده و جلوی دست خیاط را هم نمیگیرند.
نکته بیست و دوم: جلوگیری از ساییدگی یا ریش ریش شدن پارچه
اگر هربار که با قیچی پارچهای را برش میزنید شاکی هستید که چرا لبههای پارچه دچار ساییدگی شده و نخهایش بیرون میزنند و اصطلاحا ریش ریش میشود، برایتان راهکار خوبی سراغ داریم. قیچیهایی که لبههای زیگ زاگی دارند و با نام قیچی زیگ زاگی شناخته میشوند راه حل چنین مشکلی هستند. با داشتن قیمت مناسب و عملکرد عالی جهت جلوگیری از ساییده شدن انواع پارچه توصیه میکنیم که یکی از این قیچیها را برای کارتان تهیه نمایید.
نکته بیست و سوم: خیاطی آسان دستی
اگر مشغول بخیه زدن و کوک زدن با دست هستید، حق دارید نگران باشید که با نظم و ترتیب مدنظرتان نتوانید آنها را کنار هم و پشت سر هم بزنید.
پس توصیه ما این است که بر روی انگشت شصت خود با ماژیک یا خودکار علامت بزنید. در واقع ابتدا دو تا کوک را با فاصله معین بزنید و سپس فاصله بین آنها را دقیقا بر روی انگشت خود مشخص نمایید. سپس باقی کوکها را با همان فاصله مشخص شده انجام دهید. حاصل کار طوری خواهد بود که هر کسی آن را ببیند به راحتی باور نمیکند با دست خیاطی کردهاید.
نکته بیست و چهارم: کاربرد چنگال در خیاطی!
اگر موقع دوخت و دوز لازم است که لایهای را بردارید و لایه زیرین آن را بدوزید قرار نیست که لایه بالایی را کلا جدا کنید. بلکه به راحتی با استفاده از یک چنگال مطابق تصویر میتوانید لایه زیرین را بدوزید.
کمی بیشتر هم اگر فکر کنید شاید بتوانید کارکردهای دیگری نیز برای چنگال در خیاطی آسان پیدا نمایید.
نکته بیست و پنجم: مصرف اقتصادی از کاغذهای الگو
خیاطی آسان بدون الگو شاید نشان دهنده حرفهای بودن شما باشد و شاید هم کارتان را تسریع نماید اما در بسیاری از اوقات این تکههای کاغذ نقش مهمی در پیشبرد کار شما بازی میکنند.
در نتیجه، بهتر است به فکر چارهای باشید که لازم نباشد پس از هربار استفاده آنها را دور بریزید و از الگوهای جدید استفاده نمایید. مثلا، بلند بودن طول این کاغذها یکی از روشهای سادهای است که عمر مفیدشان را افزایش میدهد و اگر هم پس از هربار استفاده دچار مقداری استهلاک شوند باز هم میتوانید از آنها بهره ببرید.
نکته بیست و ششم: وسایل کوچک را داخل ظرفی شیشهای قرار دهید
دکمههای کوچک و بزرگ، گیرههای مخصوص پارچه، سوزن و پین غیر قابل مصرف و بسیاری از ابزارهای کوچک دیگری که موقع کار بر روی میزتان پخش و پلا میشوند را حتما باید به خوبی سازماندهی کنید. این توصیه به قدری ساده است که ممکن است شما را به خنده بیندازد اما وقتی به این فکر کنید که رعایت نکردنش باعث سخت شدن فرایند کارتان و فشار آمدن بر اعصابتان خواهد شد، حتما خود را ملزم به رعایت این کار مینمایید. بنابراین، هرچه زودتر یک ظرف شیشهای زیبا را انتخاب نموده و کنار دست خود قرار بدهید و هر چه را که اضافه است داخل آن بیندازید.
ی
نکته بیست و هفتم: استفاده از جدول اندازهها
خیاطی آسان شلوار، خیاطی آسان مانتو، دوختن لباس کودک و … از جمله چیزهایی هستند که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول ساختهاند و پیوسته به دنبال ایدههایی هستند تا این کارها را به خوبی و سرعت انجام دهند.
به یاد داشته باشید که در خیاطی اندازهها و سایزها اهمیت زیادی دارند. در نتیجه، توصیه میکنیم جدولی از تمام اندازههای مخصوص کودکان و بزرگسالان تهیه نمایید و دائما در تلاش باشید تا این جدول را کامل و کاملتر کنید. تجربیات دیگران هم در این راه به درد شما خواهند خورد.
نکته بیست و هشتم: دکمه دوزی با دست را هرچه زودتر بیاموزید
دوختن با چرخ خیاطی یک چیز است و دوخت و دوز با دست چیز دیگری! توصیه ما این است که دکمه دوزی با دست را هرچه زودتر یاد بگیرید و آن را شروعی بدانید برای پیشرفت در خیاطی آسان با دست چون تسلط بر این کار سرعت و دقت شما را بیشتر میکند.
نکته بیست و نهم: از قبل بدانید چرا و کجا را کوک میزنید
اینکه وسط کار تازه بفهمید بخیهها و کوکهایی که زدهاید اشتباه بودهاند یکی از بدترین تجربهها در این زمینه است. پس قبل از اینکه برای کوک و بخیه زدن اقدام کنید، حتما جای مناسب آنها را تعیین نموده و بدانید که چطور قرار است در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا دیگر مجبور نشوید آنها را باز نموده و دوباره از اول اقدام کنید.
نکته سیام: ثابت کردن کش پشت کاپشن و سویشرت
در فصلهایی که افراد کاپشن و یا سوشرت به تن میکنند با مشکل جمع شدن کشی که در قسمت انتهایی آنها جاگذاری شده مواجه هستند. در حالیکه شما به عنوان خیاط میتوانید کارشان را ساده نموده و در وسط این کش یک کوک ساده بزنید و آن را فیکس کنید. مطمئن باشید کسی که آن لباس را خواهد پوشید حسابی از عملکرد شما رضایت خواهد داشت.
در این مقاله تلاش کردیم تا بعضی از نکات مهم خیاطی را که در انواع دورههای خیاطی ممکن است به شما آموزش بدهند و یا بعضی از خیاطان در طول سالها تجربه میآموزند به شما انتقال دهیم. در واقع اگر هم به دنبال این هستید تا آموزش خیاطی را بدون کلاس رفتن و به صورت آزمون و خطا پیش ببرید، این نکات را از همین ابتدا بیاموزید تا خیلی زودتر به یک خیاط حرفهای تبدیل شوید.
اگر نکاتی که در این مطلب مطرح شدهاند برایتان مفید بوده، میتوانید آن را برای دیگر دوستانتان نیز ارسال نمایید. ضمنا، از شما دعوت میکنیم که نکاتی که خود تا اینجای کار یاد گرفتهاید و به نوعی حاصل تجربه شخصی خودتان بوده است را با نوشتن در قسمت کامنتها با دیگران به اشتراک بگذارید.