صنعت مد و طراحی لباس یکی از پردرآمدترین صنایع جهان است و هرساله افراد زیادی از طریق فعالیت در آن به پول و ثروت میرسند. این ثروت نتیجهی کار یک طراح لباس معروف میباشد.
البته همانطور که همه میدانند هر صنعتی بخشی از افراد را ثروتمند و برخی از افراد دیگر را نیز ورشکست میکند و صنایع پارچه و مد و لباس هم از این قاعده مستثنی نیستند. در طول تاریخ این صنعت، افراد زیادی در کشورهای مختلف و خصوصا در کشورهایی که به مد و فشن شناخته میشوند از جمله: ایتالیا، فرانسه، ایالات متحده امریکا و … یا روز به روز پولدارتر و یا روز به روز به ورطه ورشکستگی نزدیکتر میشوند.
موضوعی که میخواهیم در این مقاله بررسی کنیم، لیستی از 14 طراح لباس معروف جهان است که در بیشتر دوره کاری خودشان محبوب و موفق بودهاند. حفظ محبوبیت و موفقیت در یک دوره نسبتا طولانی کار بسیار سختی است و کسی که بتواند چنین سطحی از موفقیت را همواره برای خودش حفظ نماید، شایسته ستایش است. ژورنال بخوانید.
الکساندر مک کویین: امپراتور مد بریتانیا
برند الکساندر مک کویین جزو مشهورترین برندهای مد انگلستان و طراح لباس معروف جهان به حساب میآید. پسری که در سال 1969 میلادی در جنوب شرقی شهر لندن به دنیا آمد، توانست سالها بعد و در اوج دوران کاریاش برای کسانی چون میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی که نقش مهمی در تاریخ سیاسی معاصر جهان ایفا کرد لباس بدوزد.
البته گورباچف تنها کسی نبود که از طرحهای الکساندر مک کویین بهره برد بلکه، شاهزاده چارلز و مشاهیر دیگری نیز بودند که طرفدار مد لباس الکساندر کویین به شمار میآمدند. الکساندر از همان کودکی علاقه خودش را به این کار نشان داد و پس از اینکه برای خواهرانش لباس طراحی کرد، عملا قدم به این صنعت جذاب و پر رونق گذاشت.
ناگفته نماند که شهر میلان در کشور ایتالیا که از جمله شهرهای مد و فشن اروپا میباشد تاثیر بزرگی بر روحیه و سلیقه این هنرمند و طراح لباس گذاشت.
شلوارهای بامستر یا همان شلوارهای فاق کوتاه یکی از طراحیهای الکساندر بود که خیلی زود جای خودش را در بازار لباس پیدا کرد. کفش و دمپایی الکساندر مک کویین هم از دیگر آثار پرفروش اوست که در تمامی فروشگاههای آنلاین لباس مخاطبان زیادی را جذب خود میکنند.
یکی از اتفاقاتی که برند مک کویین را تقویت نمود، همکاریاش با برند گوچی بود و در نتیجه، آنها با خریدن مقدار زیادی از سهام این برند انگلیسی پشتوانه مالی خوبی در اختیارش گذاشتند.
کسب کردن لقب «امپراتور مد بریتانیا» از دستان ملکه الیزابت این هنرمند را به اوج قله افتخارات رساند. الکساندر مک کویین بالاخره در سال 2010 میلادی دیده از جهان فروبست و کارنامه درخشانی از خود به یادگار گذاشت.
بتسی جانسون: از مد خیابانی تا لباسهای فراجنسیتی
آنچه که میتوان در زندگینامه بتسی جانسون، این طراح مد و لباس متولد وادرزفیلد آمریکا خواند نشان از علاقه وافری است که او به هنرهایی چون رقص، نقاشی و … داشته است.
هفتههای مد شهر نیویورک همیشه میزبان آثار تازه این زن هنرمند بوده و نامیده شدن او به عنوان «پیشگام مد خیابانی نیویورک» خیلی هم عجیب نیست. به طور کلی باید این را درباره این هنرمند ذکر کرد که زیبایی شناسی بسیار عجیب و نامعمولی داشته و همین زیباشناسی خاص موجب مطرح شدن و کسب موفقیت برای وی گشته است.
لباسهای بدون جنسیتی که بتسی جانسون طراحی کرد و همچنین، لباسهای عروس فراجنسیتی او نام و آوازهاش را در سرتاسر جهان بر روی زبانها انداخته است. اثرگذاری و الهام بخشی این زن باعث شده تا او را جزو چند طراح لباس معروغ جهان به حساب بیاورند.
کلوین کلاین: از مد تا سیاست
کاتلین کلاین خط تولیدی از لباس و پوشاک را در آمریکا به راه انداخته بود که بخش زیادی از نیاز دخترها و پسرهای آمریکایی را تامین مینمود و رفته رفته آوازه او به دیگر کشورهای دنیا هم سرایت کرد.
کت و شلوار کاتلین کلاین و ادکلن کاتلین کلاین این روزها جزو محبوبترین محصولات این برند محسوب میشوند. درواقع برند کاتلین کلاین نه تنها در عرصه طراحی لباس و پوشاک، بلکه در ساخت ادکلن، جواهر و ساعت نیز فعالیت میکند.
این مرد هنرمند آمریکایی که در دنیای مد نامی برای خودش دست و پا کرده در سال 1942 میلادی در برانکس نیویورک به دنیا آمد. در مدرسه عالی هنر و طراحی مد تحصیل کرد و بدون اینکه از آنجا فارغ التحصیل شود خیلی زود به سمت کسب و کار رفت. حتما شلوارهای جین که آرم این برند را بر روی خود دارند دیدهاید و میدانید که از نظر کیفیت جنس و زیبایی، محصولات مطلوبی هستند.
زندگی پرچالش او فقط در مد و فشن خلاصه نمیشود. این دیزاینر ثروتمند یک فعال سیاسی دموکرات است که در میتینگهای سیاسی این حزب حاضر میشود و حتی یک بار نیز دخترش به دست تعدادی گروگانگیر افتاد و کاتلین توانست با صرف مقداری پول دخترش را آزاد کند. او در سن 77 سالگی هنوز هم جنجالی است و در صنعت لباس میدرخشد.
کارولینا هررا: طراح لباس بانوان مشهور آمریکا
در لیست 14 طراح لباس معروف جهان، به اسم زنی اهل ونزوئلا برمیخوریم: کارولینا هررا.
این طراح مد ونزوئلایی در سال 1939 میلادی به دنیا آمد و سالها بعد توانست در عرصه فشن در شهر نیویورک نگاهها را خیره به خود کند.
کارولینا کسی است که توانسته برای تعدادی از مشهورترین زنان آمریکا از جمله: میشل اوباما، لورا بوش، ملانیا ترامپ، ژاکلین کندی و … لباس بدوزد. همین یک بخش از زندگینامه این طراح مد و لباس حاکی از اهمیتی است که مردم آمریکا برای وی قائل میباشند.
در میان محصولات برند او، عطر کارولینا هررا یکی از پرفروشهاست و در کنار لباسها و پوشاکی قرار میگیرد که تولید میشوند.
کارولینا تیپ خاص خودش را نیز دارد و همین تیپ الگویی برای بسیاری از زنان جهان میباشد. دامنی که به همراه لباس سفید دکمه دارش به تن میکند در عین سادگی، زیبایی خاصی نیز دارد.
دونا کاران: طراح سبک زندگی
این 14 طراح لباس معروف جهان اکثرا توانستهاند بر روی سلیقه و حتی سبک زندگی مشتریان و طرفداران خودشان تاثیر بگذارند. یکی از همین افراد، خانم دونا کاران است که بر شیوه لباس پوشیدن خانمها و حتی مردان و کودکان آمریکایی اثر خودش را گذاشت.
دانا کاران متولد سال 1948 امریکا است و در سال 2004 نیز مفتخر به دریافت جایزه «یک عمر دستاورد» از سوی انجمن طراحان لباس و مد امریکا شد. این طراح لباس امریکایی برند دونا کاران را به برندی معتبر تبدیل کرد و این روزها پوشاک و عطر دونا کاران فروش فوقالعادهای دارد.
السا شیاپارلی: دوست سالوادور دالی
مجله تایم هر بار که عکس فردی را بر روی جلدش قرار میدهد، همه توجهات به سمت آن شخص جلب میشوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید السا شیاپارلی اولین طراح مد و لباسی بود که عکسش بر روی جلد مجله تایم رفت.
السا شیاپارلی طراح لباس معروف ایتالیایی است که خلاقیتهایش را به کار گرفت تا سادگی و زیبایی را در لباسها با یکدیگر ادغام کند. برای مثال، در آثار او اکثر اقات زیپ جایگاه مهمی دارد و بخشی از زیبایی پوشاک را بر عهده میگیرد.
حتی سالوادور دالی، نقاش معتبر سبک سوررئالیسم، دوستی دیرینهای با السا داشته است. شاید یکی از منابعی که شیاپارلی در محصولاتش از آن الهام گرفته، نقاشیهای سالوادور دالی بوده است. طراحی پیراهن اسکلت، کلاه کفشی، ترکیب رنگهای متنوع و شاد با طراحی ساده از جمله کارهایی بود که او در طول دوران کاریاش انجام داد.
جورجو آرمانی: جاه طلب ایتالیایی
در صنعت مد و فشن نامهایی ثبت شده که بعید است به گوش کسی نخورده باشند. یکی از آنها بدون شک جورجو آرمانی است. هنرمند خوشنام ایتالیایی که در شهر پیاچنتزا و در سال 1934 به دنیا آمد، جنگ جهانی دوم را دید، سالها کار و کار و کار را سرلوحه خود قرار داد و اکنون در 85 سالگی ثروت خالصش چیزی در حدود 6.8 بیلیون دلار تخمین زده شده است.
آرمانی بیشتر برای طراحی لباس مردانه شناخته میشود. شرکتی که در سال 1974 به ثبت رسید و صاحب آن یعنی جورجو آرمانی در سال 2000 و در ابتدای سدهی جدید میلادی به عنوان موفقترین و مشهورترین طراح مد جهان شناخته شد.
زندگی جورجو خاص و خواندنی است. در کودکی به پزشکی و عکاسی علاقه نشان میداد اما پس از اینکه سربازیاش را به پایان رساند به عنوان اولین شغل جدیاش وارد یک فروشگاه لباس در شهر میلان شد. مدتی طول کشید تا خود را به عنوان یک طراح لباس مردانه به دیگران ثابت نماید و سپس طراحی لباس زنانه را هم در پیش گرفت.
اگر فیلم مشهور ژیگولوی آمریکایی را که در سال 1980 ساخته شده تماشا کرده باشید، بهتر است بدانید لباسی را که ریچارد گییر بازیگر این فیلم به تن کرده را جورجو طراحی کرده بود. میامی وایس یا جنایتکاران شهر میامی سریالی بود که طراحی لباس بازیگرانش را جورجو بر عهده داشت. اساسا همکاری این هنرمند ایتالیایی با فعالان صنعت سینما بخش مهمی از زندگی کاریاش را تشکیل میدهد و همکاری و حتی رابطه دوستانهاش با کسانی چون لئوناردو دیکاپریو، مگان فاکس، دیوید بکهام نیز زبانزد خاص و عام است.
محصولات این برند محدود به لباس نماند و رفته رفته چیزهایی مثل لوازم بهداشتی هم به مجموعه محصولات برند آرمانی اضافه شدند. وقتی که متوجه میشویم این برند سالانه بیش از 1 بیلیون دلار فروش دارد به خوبی متوجه جایگاه آن در جهان مد و فشن میشویم. این مرد بلند پرواز و جاه طلب خودش را وقف طراحی مد نکرد و تاسیس هتل در شهرهایی مثل دوحه یا میلان نیز بخش دیگری از اوقات وی را به خود اختصاص داده است.
اوبر دو ژیوانشی: نماد فرانسویهای خوش تیپ
اگر فیلم «صبحانه در تیفانی» را تماشا کرده باشید، احتمالا لباس بی نظیری که آدرین هپبورن به تن کرده توجه شما را حسابی به خودش جلب نموده است. بله حدس شما درست است، طراح لباس آدرین هپبورن همان کسی است که میخواهیم در این بخش معرفیاش کنیم: اوبر دو ژیوانشی.
اوبر دو ژیوانشی، طراح لباس معروف فرانسوی در سال 1927 به دنیا آمد و در سال 1952 شرکت ژیوانشی را تاسیس نمود. در توصیف او گفته میشود که اوبر دو ژیوانشی نماد شیک پوشی و پرستیژ در میان فرانسویهاست. اوبر در یک خانواده اشرافی و ثروتمند به دنیا آمد و زمان و پول کافی را در اختیار داشت تا وارد صنعت مد و پوشاک شده و تماما خودش را غرق در این کار کند.
همکاری با السا شیاپارلی از جمله همکاریهای موفقی بود که در کارنامه کاری خود داشت. طراحی دامن، بلوز، ژاکت و شلوار جزو علاقمندیهای اوبر بودهاند. پس از اینکه ژیوانشی لباس آدرین هپبورن را برای بازی در فیلم صبحانه در تیفانی طراحی کرد در آمریکا به چهرهای محبوب بدل شد و حتی یک دوستی طولانی مدت را با این بازیگر زیبا و جذاب به دست آورد.
یکی دیگر از کارهای مهم وی، طراحی لباس همسر جان اف کندی برای مراسم ترحیم شوهرش بود. کفشهای ژیوانشی نیز در سالیان کاری وی همواره فروش بالایی داشتهاند. او در سال 2019 و در سن 91 سالگی فوت کرد.
ژان لانون: طراح قدیمی فرانسوی
ژان لانون کسی بود که اولین خانه مد و فشن را در کشور فرانسه و به شیوهای مدرن طراحی کرد و ساخت.
برند لانون که در ایران با اسم لانوین هم شناخته میشود جزو برندهای بسیار قدیمی مد محسوب میشود و در واقع سال 1889 تاسیس شد.
ژان لانون در سال1867 و در شهر زیبای پاریس متولد شد. او کار خود را با طراحی چیزهای ساده مثل کلاه آغاز نمود و سعی کرد که با پس انداز پول و افزایش مهارتهایش یک بوتیک باز کند. ژان پس از اینکه با همسر ایتالیاییاش ازدواج کرد، صاحب یک دختر شد و مثل همه پدران دنیا عاشق دخترش بود.
طراحی لباس دخترانه برای دخترش اولین جرقهای بود که او را به سمت انجام حرفهای این کار سوق داد. سالها بعد و در ابتدای قرن 19 میلادی اولین مجموعه لباس بچه گانه را برای دخترش طراحی کرد.
لباسهای زنانهای که ژان طراحی کرد گاها در مجله مشهور وگ به چاپ میرسید و در طول زمان به چهرهای فوقالعاده محبوب بدل شد. تنوع بالایی که در کارهای او مشاهده میشود و البته، تاسیس خانه مد و فشن پاریس او را به چهرهای فراموش نشدنی در مد و فشن فرانسه تبدیل کرد. مثل بسیاری از برندهای مشابه از دایره پوشاک فراتر رفت و عطر و ادکلن لانوین هم جزو محصولات این برند به حساب میآیند.
کارل لاگرفلد: فراری از آلمان نازیها
کشور آلمان اگرچه کشوری نیست که به عنوان مهد این صنعت شناخته شود اما زادگاه هنرمندان بزرگی بوده است که در این صنعت نامی به هم زدهاند. کارل لاگرفلد طراح لباس معروف آلمانی است.
او در سپتامبر سال 1933 به دنیا آمد، هنگامیکه نازیها در آلمان حکمرانی میکردند و طبیعتا توجه خاصی به مد نداشتند. همین مساله دلیلی شد تا کارل به پاریس برود و در آنجا علاقه خودش را به هنر پی گرفت. علاوه بر مد، نقاشی، کاریکاتور و عکاسی هم در دایره علایق وی قرار داشتند. او در حالیکه در سال 2019 از دنیا رفت، یکی از مشهورترین طراحان لباس دنیا به شمار میرفت. از جمله نکات جالبی که در زندگینامه او نوشته شده، وصیت کارل بوده است که خواسته تمامی ثروت وی به گربه نازنینش برسد.
شنل یکی از معروفترین برندهای لباس جهان است و کارل مدیر اجرایی این برند بود. برند فندی دیگر برندی بود که کارل با آن همکاری کرد و در طول تمام این همکاریها لباسها، پیراهنها و محصولات دیگری را به زیبایی هرچه تمامتر طراحی نمود.
مری کوانت: فرهنگ سازی با مد
مری در سال 1934 در انگلستان دیده به جهان گشود و به قدری در این صنعت پیشرفت داشت که در دهه 60 میلادی یکی از برجستهترین طراحان مد بریتانیا بود.
در دهه 60 میلادی بسیاری از جوانان بریتانیایی مایل بودند تا لباسهایی را که مری کوانت طراحی کرده بود به تن کنند. در این سالها بود که اکثر برنامههای تلویزیونی مشهور انگلستان با این طراح لباس همکاری داشتند و به همین خاطر مری در فرهنگ جوانان آن زمان انگلستان بسیار تاثیرگذار شمرده میشد.
لوازم آرایشی مری کوانت نیز جزو دیگر محصولات برند وی هستند.
مایکل کورس: طراح لباسهای زنانه زیبا
مایکل کورس نیز یکی دیگر از فعالان این صنعت بود که کارش را ابتدا با فروشندگی لباس شروع نمود و کم کم به طراحی مشهور تبدیل شد.
مایکل در سال 1959 و در شهر نیویورک به دنیا آمد و در طراحی لباسهای زنانه خوب درخشید. در امریکا برای زنانی چون میشل اوباما، جنیفر لوپز، گوئینت پالترو و آلیشا کیز کار کرد. شاید علاقه او را به طراحی لباس زنانه موقعی بیشتر درک میکنیم که بدانیم در سن پنج سالگی لباس عروس مادرش را که دوباره قصد ازدواج داشت مجددا طراحی نمود.
در سال 1981 مجموعه زنان مایکل کورس را طراحی نمود و تاکنون فعالیتهای خود را با قدرت ادامه داده است.
میوچا پرادا: طراح مارکسیست
میوچا پرادا، طراح لباس متولد میلان ایتالیا برند پرادا را برندی مشهور ساخت و محصولاتی که به بازار عرضه کرده از نظر کیفیت جنس و زیبایی ظاهری بسیار مقبول مشتریان بوده است.
برند میومیو دیگری برندی است که او تاسیس نمود و به شهرت رساند. میوچا ابتدا وارد دانشگاه شد تا در رشته علوم سیاسی تحصیل کند و گرایشات مارکسیستی وی تا سالها مانعی محسوب میشد برای رسیدن به علاقهاش که مد و فشن بود. اما بالاخره تصمیم جدی خود را گرفت و با رفتن به سمت صنعت مد توانست ثروت هنگفتی نیز به دست آورد.
اسکار ده لارنتا
اسکار ده لارنتا هنرمند اهل جمهوری دومینیکن در دوران جوانی به مادرید اسپانیا مهاجرت کرد تا بتواند علاقه جدیاش را در رشته نقاشی دنبال کند.
مادرید شهری است که برای نقاشان بسیار الهام بخش بوده و بسیاری از نقاشان مشهور دنیا نیز در این شهر مدتی زیستهاند. اما اسکار خیلی زود فهمید که مد و فشن را بیشتر از نقاشی دوست دارد. البته که داشتن ذوق هنری و سواد بصری کافی موجب شد تا در طراحی لباس نیز موفق ظاهر شود و در ادامه به یکی از فعالین برجسته این صنعت تبدیل شود.
در این مقاله 20 طراح لباس مشهور را به طور خلاصه معرفی نمودیم. خواندن زندگینامه طراحان لباس شاید برای کسانی که به این رشته علاقمند هستند و یا حتی قصد دارند که به صورت حرفهای این شغل را ادامه دهند، الهام بخش و آموزنده باشد.